Przejdź do głównej zawartości

Przyznawanie dostępu do serwera

Po zakończeniu instalacji serwera Outline nastąpi przekierowanie na stronę z informacjami o nim w aplikacji Menedżer Outline. Na tej stronie możesz generować klucze dostępu, a także zarządzać dostępem do serwera.

Tworzenie i udostępnianie kluczy dostępu​

  • Tworzenie nowego klucza: kliknij małą ikonę + u dołu strony, aby utworzyć nowe klucze dostępu.

  • Udostępnianie nowego klucza: po prawej stronie każdego klucza znajduje się ikona udostępniania, którą możesz kliknąć, aby utworzyć zaproszenie. Skopiuj je i wyślij do użytkownika przy użyciu preferowanej platformy do przesyłania wiadomości.

wskazówka

podczas udostępniania linków z zaproszeniem korzystaj z bezpiecznej platformy, takiej jak szyfrowana poczta e-mail lub bezpieczna aplikacja do czatu. Staraj się nie używać niezabezpieczonych kanałów, ponieważ może to spowodować ujawnienie klucza dostępu.

Proces zapraszania użytkownika​

Po otrzymaniu zaproszenia użytkownik może połączyć się z serwerem Outline, wykonując te czynności:

  1. Użytkownik klika otrzymany link instalacyjny na swoim urządzeniu.

  2. Jeśli aplikacja Outline nie jest jeszcze zainstalowana, pojawi się prośba o jej pobranie i instalację.

  3. Aplikacja Outline automatycznie wyświetla prośbę o dodanie serwera przy użyciu unikalnego klucza dostępu zawartego w linku z zaproszeniem.

  4. Gdy użytkownik to zrobi, będzie mógł używać przycisków Połącz i Rozłącz w aplikacji Outline, aby kontrolować swój dostęp do internetu za pośrednictwem serwera Outline.

Anulowanie dostępu do serwera​

Zarządzanie dostępem użytkowników jest bardzo ważne. Menedżer Outline zapewnia prostą metodę anulowania dostępu, gdy jest to konieczne.

  • Znajdowanie klucza: przejdź na stronę z informacjami o serwerze w aplikacji Menedżer Outline i znajdź klucz dostępu przypisany do użytkownika, którego dostęp chcesz anulować.

  • Usuwanie klucza: po prawej stronie klucza dostępu zobaczysz ikonę menu. Kliknij ją, a następnie wybierz Usuń.